Bookbindchallenge 2023 Stichting Handboekbinden

Spijkerband:

Toen ik het boekje van Rens ging lezen kwam ik al snel bij het hoofdstuk: ‘Spijkerbanden’. Ik zag het al helemaal voor me: een boekband met SPIJKERS, met veel SPIJKERS als een soort spijkerbed. Toen ik verder las merkte ik dat mijn visioen ver van de werkelijkheid lag.

Maar toch… het beeld / de gedachte liet me niet meer los.

De platten heb ik gemaakt van 6mm mdf waarin de spijkers voldoende houvast hebben. Niet te ver doorslaan). Ze moeten wel genoeg uitsteken. Ik hou van roest en verroest.  Om het roestproces te versnellen heb ik de spijkers een tijdje in azijn gezet.

 

Mevrouw mijn moeder.

Mevrouw mijn moeder ‘Nonnie Djoppi’ is en blijft Indisch in hart en nieren. Een bontjas en het leven in Holland veranderen daar niets aan. Yvonne Keuls schreef een liefdevol, kleurrijk monument voor haar bijzondere moeder. Een vrouw met zelfbeschikking met het van haar “niet-willen-zien” en “niet-willen-horen”; haar “ikbenerniet-gezicht” en haar ”ikdoehetniet-gezicht”. Het is een ontroerend verhaal.

Moeder heeft Holland (de bontjas) eigenlijk nooit echt aangetrokken. Ze heeft Holland zelfs een Indische voering gegeven. Dat bracht mij tot deze binding:  platten bekleed met Indische stof, rode schutbladen en een bontjasje gevoerd met dezelfde Indische stof.

Met dank aan Sally Pittman en de kringloopwinkel Amersfoort.