Laden Evenementen

« Alle Evenementen

ARS Ars Aemula Naturae: ROOTS (op herhaling)

8 juni @ 11:00 am - 14 juli @ 5:00 pm

‘Begane Grond’ en ‘MEN@WORK’

Mijn overgrootvader was scheepstimmerman. In 1874 richtte hij in Amsterdam  Werf “Het Fort” op. Vele jachten en schepen liepen daar van de helling.

In 1975 hield ons familiebedrijf op te bestaan. Mijn herinneringen aan die financieel en emotioneel moeilijke periode bestaan uit fragmenten. In mijn jonge jaren had ik niets met de scheepswerf.

Toen mijn vader in 2010 overleed kwam onze familiegeschiedenis voor mij “boven de grond”. Dozen vol foto’s vanaf het begin van de werf. Foto’s van de bouw, van de tewaterlatingen en van het varen met talloze jachten. Foto’s van de mensen die op de werf werkten en foto’s van zeil- en motorjachten op reis. Ik mis nog steeds stukken, maar ik graaf ze weer op. Inmiddels ben ik maar wat trots.

Het her-inneren van de waarde en schoonheid van mijn verleden. Het ont-wikkelen. Het uitgraven. Ervaringen die te donker zijn om onder ogen te zien. Maar als ik ze weer op- en uitgraaf zie ik dat het door de tijd anders is geworden dan ik altijd bleef denken. Ik zie nu ook de waarde en de schoonheid.

Mijn werk: 

Een aantal foto’s, bouwtekeningen en een brief op helder perspex geprint. Door twee foto-platen perspex met boutjes en moeren aan elkaar vast te maken met daar tussen stukken opgegraven papier worden de afbeeldingen duidelijk zichtbaar. Het papier had ik een aantal weken daarvoor in de grond gestopt. Weer opgegraven zag het er doorleefd uit, gekleurd door de aarde en met hier en daar scheuren of gaten van eikels, steentjes, takjes of wormen.

Uit eerbetoon aan de werf en aan de mensen die er werkten maakte ik toyobo-drukken in diepdruk van een aantal van deze gevonden foto’s. 

Thich Nhat Hanh: “Als je in de palm van je hand kijkt, zie je je ouders en alle generaties van je voorouders. Ze leven allemaal op dit moment. Ze zijn aanwezig in je lichaam. Jij bent de voortzetting van elk van deze mensen.”

Iedereen heeft roots (wortels), maar wat betekenen deze roots voor de exposerende kunstenaars? Tijdens de expositie ROOTS is er werk te zien van elf beeldend kunstenaars en fotografen. De kunstenaars zijn op zoek naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familiegeschiedenis invloed op wie ik nu ben?

Agenda: 

  • Opening ??
    Iedereen is van harte welkom om, onder het genot van een hapje en drankje, de expositie te komen bekijken. Tijdens de opening zijn de meeste kunstenaars aanwezig en zullen ze meer vertellen over hun werk. De curatoren Wies en Cara verzorgen een rondleiding.
  • Finissage zondag ??
  • Iedere zaterdag en zondag ?? 

Gegevens

Begin:
8 juni @ 11:00 am
Einde:
14 juli @ 5:00 pm
Site:
https://arsaemula.nl/

Locatie

Ars Aemula Naturae
Pieterskerkgracht 9a
2311 SZ Leiden, Nederland
+ Google Maps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *