Cyprus wave: zon, zee, wind, strand en golven

De zon, de zee, de wind, het strand, de golven en de kust van Cyprus spelen in ons project een belangrijke rol. Het reageren op en een verbinding maken met het eiland met zijn geschiedenis en met het heden. Verbinding met zijn gebouwen (kerkjes, kloosters) en het landschap. Nieuwe vormen laten ontstaan vanuit de beweging van het landschap, de wind en de zee. Tezamen met de architectuur van de verschillende historische locaties ontstonden door installatie van doeken en papieren met kleur nieuwe vormen en betekenissen. Het veranderde de ruimtelijke beleving en kwamen we in contact met de poëtische binnenkant van deze plaats.

Onderstaand foto's van papier en doeken in de zee en doeken in de wind.

Cyprus water en wind foto’s

Prodent fabriek: „Sporen van wat was”

Verborgen Stad Ont-dekt.  In oude bedrijven en fabrieken waren de arbeidsomstandigheden niet wat ze nu zijn. Mannen, vrouwen en kinderen werkten lange uren in lawaai , stof en schemering. Haast niemand weet meer hoe het toen was. Nu verborgen en bedekt.

Oude fabrieksgebouwen krijgen steeds vaker een herbestemming. De mensen en hun verhalen van toen verdwijnen. De geschiedenis is echter nog wel voelbaar voor wie daar voor open staat. Soms is hij nog zichtbaar in bouwdetails die (moeten) blijven. Een aantal details wordt gekoesterd omdat het trendy is. Veel verdwijnen echter zeker als onderhoud nagelaten wordt .

De voormalige Prodent fabriek in Amersfoort is een mooi voorbeeld van herbestemming. Er wordt weer gewerkt en geleefd, maar heel anders dan toen er nog tandpasta werd gefabriceerd. De Oude Stad wordt De Nieuwe Stad. Veel bouw- en gebruiksdetails zullen nog kortere of langere tijd zichtbaar blijven. Andere zullen verdwijnen. Ik heb er enkele vastgelegd.

Verborgen geschiedenis, verborgen verhalen: Sporen van wat was. Ik vind het belangrijk om wat er was te blijven kennen.

Verborgen stad (2014)